Putokaz: Zornića KućaNa tridesetak kilometara od Beograda u mestu Baćevac, nalazi se etno domaćinstvo Zornića kuća. Na oko tri hektara idiličnog šumadijskog krajolika, prostire se kompleks, koji sadrži restoran, konake, atelje, prostor za odmaranje, čitanje, druženje, mini zoo vrt i još mnogo toga.

Ono što ovo domaćinstvo čini drugačijim od ostalih etno domaćinstava, su duga tradicija i kultura. Zornića Kuća poseduje bogato kulturno nasleđe, od dragocenih predmeta s kraja 19. veka, ambijenta, folklora, ručne radinosti, do tradicionalne hrane koja se ovde pripema i služi.


U okviru Etno domaćinstva, otvoreno je i kampiralište “Zornića Kuća”, izolovano od restorana, mini zoo vrta sa jedne i konaka sa druge strane, a opet blizu svih sadržaja kompleksa. Kamp broji ukupno trideset mesta.

Od pratećih sadržaja vredi pomenuti suvenirnicu, prodavnicu zdrave hrane, vinski podrum, koji je degustativnog i prodajnog karaktera. Pored toga domaćinstvo poseduje veliku etno zbirku na otvorenom, vinograde, voćnjake, kao i restauiranu staru kuću u kojoj je smešten restoran.


Kao je jedno do vrednijih tradicionalnih predmeta, sačuvanih kroz više od jednog veka sui stari ćilimi, na kojima posetioci i gosti odmaraju. Istovremeno poglede mame i stare pekare, zemljani lonci, sačevi, kao i specijaliteti koji nastaju iz njih.

Zornića Kuća je mesto u kojoj jednako uživaju i najmlađi gosti. Osim peska, ljuljaški, raznovrsnih životinja, deca mogu da upišu školu jahanja ili da se oprobaju u toj veštini. Pored životinjskog, ovde će se susresti sa biljnim svetom, a na kraju druženja sa sobom odneti teglu meda ili džema, spremljenih u Zornića Kući po starim receptima.Ono što je posebno interesantno kod ovog nesvakidašnjeg domaćinstva, jeste činjenica da su Zornići često organizovali dešavanja poput lutkarskih predstava, etno wall takmičenja, degustacija vina i rakije, koncerata, slikanja u ateljeu itd.

Takođe, pored gostiju, domaćini rado dočekuju i volontere iz celog sveta. Obezbeđuju smeštaj i hranu za one koji žele da rade, steknu nova znanja i iskustva i upoznaju naše običaje i kulturu.

Autor: Dragana Ilić