Spomen soba Isidore SekulićIsidora Sekulić, prva žena akademik u Srbiji, rođena je 1877. u Bačkoj. Učiteljsku školu završila je u Somboru,

Viši pedagogijum u Pešti, a doktorirala je u Berlinu. Govorila je sedam jezika, bila prvi profesionalni pisac u Srbiji, prvi predsednik Udruženja pisaca Srbije i osnivač Pen kluba u staroj Jugoslaviji. Još kao devojčica recitovala je u originalu pesme na čistom latinskom i starogrčke poslovice.

Njen život dug 82 godine bio je ispunjen radom, učenjem, putovanjima, ali i mnogim teškim danima.Prema usmenoj odluci Isidore Sekulić, njena lična biblioteka, rukopisi, nameštaj i umetničke slike predati su Univerzitetskoj biblioteci ''Svetozar Marković'', nakon njene smrti.

U omalenom prostoru nalazi se biblioteka koja čuva oko 3.000 knjiga, zatim oko 300 rukopisa, delovi nameštaja iz njenog doma, slike Milana Konjovića, Zore Petrović, Milene Pavlović Barili, Emanuela Vidovića... Na mnogim knjigama nalaze se posvete od Ive Andrića, Desanke, Makimović, Dučića, Crnjanskog, Vladimira Ćorovića, Anice Savić Rebac i mnogih drugih pisaca tog doba. Raspored nameštaja najvećim delom odgovara nameštaju kakav je bio u kući na Senjaku gde je i živela.U policama se mogu videti fotografije Edvarda Griga i Šopena, stari radio-aparat ''Kosmaj'', uramljen ''Oče naš'' koji joj je stajao pored kreveta, kao i Bogorodica sa Hristom, zidni sat, svećnjaci, lampa sa srpskim vezom. Njegoševa fotografija, koju je Isidori poklonio Ljubomir Durković Jakšić, srpski bogoslov i istoričar.

Takođe, trezor čuva lične stvari i sitnice poput ćirilične pisaće mašine, naočara koje je koristila, priznanja, pasoša,noža za hartiju, mastionicu, kao i stotinak sitnijih predmeta. Tu su fotografije, razglednice, čak oko 1000 prikupljenih priznanica za vodu, struju, penziju itd.

Veliki deo rukopisa i knjiga je elektronski evidentiran i može se naći na elektronskoj adresi Biblioteke.Spomen soba nije zatvorenog tipa, već posetioci mogu istraživati i čitati najstarije knjige i rukopise, razgledati, pomirisati i osetiti duh tog vremena. Potebno je samo najaviti posetu i radnim danima u prepodnevnim časovima. Kontakt informacije možete pronaći na sajtu Univerztetske biblioteke ''Svetozar Marković''.


''U narodu postoje pojedinci. To su izdanci, buktinje, ponosi i dike, agensi, neke poveće svetlosti, koje obasjavaju nacionalni prostor. Ali oni nisu suma kulturne vrednosti. Ne mogu biti rasadnici. Oni ostaju vrhovi i deluju inspirativno i pokretački na narod. Kultura ne može počivati na pojedincima. Potrebno je narod preobraziti. Jer, narod je rasadnik. Budućnost jednog naroda počiva na kolektivnoj osnovi. Dok se ne oplemeni biće nema kulturnog napretka. Kultura duha se izgrađuje na visokim kriterijumima koji se uspostavljaju i traže.''
Autor: Dragana Ilić