Putokaz: Slovački etno muzejU malom banatskom mestu Padina, na oko šesdeset kilometara od Beograda, nalazi se Slovački etno muzej. Ovu, oko 200 godina staru kuću, po odlasku u penziju, kupio je Pavel Petraš. Nakon njenog renoviranja, odlučio je da ostvari svoj dečački san i u njoj otvori muzej.

Od svoje desete godine gospodin Pavel sakuplja stare stvari. Stvari koje se trenutno nalaze u muzeju kupovao je na raznim mestima ili je dobijao od meštana. Svi predmeti potiču isključivo iz Padine, a cela postavka se zove ''Od rođenja pa do smrti.'' Rezultat Petrašove životne pasije je impresivna kolekcija od oko sedam hiljada autentičnih eksponata. Mnoge od tih stvari su danas zaboravljeni predmeti, koji privlače kako zanesenjake etnologije, tako i ljubitelje antikviteta i folklora, pa i ljubitelje tradicije i kulture.

U muzeju se mogu pronaći igračke, knjige, stari nameštaj, odeća, posuđe, fotografije, itd. Postavka svedoči o tradiciji i običajima slovačkog naroda, ali čuva i vlasnikove uspomene na detinjstvo i njegovu majku. U ovom prostoru održavaju se i razne kulturne i umetničke manifestacije, čiju je važnost prepoznala i podržala opština Kovačica.

Ono što je interesantno za ovaj muzej jeste to što se postavka nalazi u kući i dvorištu, kao i u pomoćnim privrednim objektima, čija su vrata otvorena za sve posetioce. Ulaz u muzej je besplatan, ali ukoliko posetioci žele, mogu ostaviti dobrotvorni prilog.

Inače, Pavel Petraš je ovaj kompleks nazvao Padinački etno-muzej.

Pripremila: Dragana Dević