Putokaz: CEFAH ''Mali Dunav''Foto: www.agrif.bg.ac.rs


Ekološka oaza ''Radmilovac'', koja se nalazi pored Smederevskog puta, kod Kaluđerice, skoro deset godina je mali turistički raj za posetioce, koji dolaze na ovo mesto. Pored toga što im ova nesvakidašnja destinacija pruža mogućnost da istražuju, razvijaju svest o ekologiji, takođe je omogućeno da se oprobaju u ribolovu, plovidbi čamcem, kao i da uživaju u prijatnom okruženju. Na desetak kilometara od centra Beograda, na jednom malom prostoru, napravljena je prezentacija celog toka Dunava, od Švarcvalda do Crnog mora. Gornji deo Centra - ''Mala Podunavska divljina'' se prostire na levoj i desnoj šumovitoj obali gornjeg toka ''Malog Dunava'' na površini od oko 6 hektara.

Srednji deo toka, protiče kroz središte Oglednog dobra ''Radmilovac'', na čijoj se desnoj obali nalazi "Podrum vina i jakih pića", zatim degustaciona sala u kojoj se može probati vino, pekmez od paradajza, ceđeni sokovi itd. Na levoj obali se nalazi Medna dolina, gde pčele sa ispaše po Oglednom dobru stvaraju kvalitetan med.

Donji deo toka, protiče kroz središte glavnog prostora Centra "Mali Dunav", koji je otvoren za posetioce i sadrži javni akvarijum sa oko četrdeset vrsta riba, oazu kornjača, zoo-vrt, botaničku baštu sa vodenim biljkama, prostor za posmatranje nevidljivih vodenih stvorenja, zonu za plovidbu drvenim čamcima, četiri jezera za pecanje itd.

Ono što je posebno zanimljivo na ovoj lokaciji, jeste da se mogu videti objekti i predmeti iz doba praistorije. Seoce posvećeno Danubiusu, napravljeno je tako da obuhvata period od paleolita do neolita – vinčanske kulture.

CEFAH ''Mali Dunav'' se može posetiti radnim danima od 9-16h, a vikendom od 9-18h.