Portret: Tamara Stepanović


Tamara Stepanović rođena 1990. u Beogradu. Završila osnovne i master studije 2015. godine na odseku keramika na FPU. Od 2017. godine je samostalni umetnik i član Ulupuds-a. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih izložbi i kolonija. Od 2019. godine drži galeriju Fine eARTh sa još tri koleginice u Čumićevom sokačetu. Trenutno zaposlena kao nastavnik likovnog u školi za slepe i slobovide “Veljko Ramadanović”.Kako izgleda proces od ideje do realizacije?


Treba naglasiti da je keramika dug proces koji zahteva strpljenje, brigu i puno nežnosti. Svaki komad prođe kroz ruke i do 10 puta tokom raznih faza izrade.

Dešava se da od ideje do gotovog proizvoda prođe par nedelja ili čak godinu dana. Ideja se razrađuje, odmara, sazreva. Ima naravno i trenutnih naleta inspiracije bez skica i puno razmišljanja. Podjedanko uživam u oba.

Prema crtežu se izrađuje model u glini. Jedan rad može da se modeluje i po nekoliko dana u zavisnosti od složenosti i veličine. Nakon finog sređivanja i zatezanja rad ide na sušenje. Kada sva vlaga ispari rad se prvo peče na 900C. Onda ide moj omiljeni deo, a to je oslikavanje i glaziranje. Ako niste znali u peći se na visokim temepraturama dešava magija. Tokom hemiskih procesa glazura očvrsne i menja boju, u zavisnosti od sastava, bojitelja i visine temperature. Na temperaturi od 1230°C predmet dobija svoj potpuni izgled . Nakon toga se mogu korsititi nadglazurne boje, zlato,platina ili bronza koji zahtevaju još jedno pečenje na nešto nižoj temperaturi. I tako petnaestak dana kasnije posle dosta različitih faza i 2 do 3 pečenja dobijam gotov proizvod.


Šta utiče na izbor palete boja?


Boje definitivno biram prema raspoloženju. Često je to paleta vedrih i otvorenih tonova, umešanih po osećaju bez merenja. Nije baš kao u slikarstvu, jer u keramici često boja ispada drugačija posle pečenja nego u sirovom stanju. Volim ta sitna iznenađenja i nedostatak kontrole u svakom trenutku. Neke stvari prepuštam slučaju i onda posle kažem da sam baš tako htela 😉

Koje materijale koristiš za izradu predmeta?


Ono što trenutno najviše koristim je nemačka glina, koja može biti različite granulacije i boja. Za upotrebne predmete kostitim porcelan u prahu, a za unikatne komade i figure glinu sa većom granulacijom i šamotom. Gips je prisutan kao pomoćni materijal za izradu modela ili kalupa.


Šta je najveći izazov u ovoj vrsti umetnosti?


Najveći izazav je da premet preživi do kraja procesa hahaha, šalu na stranu. Kao i u svakom radu treba se zaustaviti u pravom trenutku. Reći dovoljno,a ne previše, ne izmoriti rad da izgleda usiljeno, pretrpano, izmrcvareno. Jednostavno rečeno treba znati stati.Šta podstiče tvoju kreativnost?


Odmor u prirodi, obilazak novih mesta ili jednostavno ispijanje kafe u tišini. Razgovori sa kolegama, istraživanje drugih kultura, upoznavanje novih materijala i tehnika. Svaka priča o raznim temama može da probudi ideju za novi rad ili skicu koja ce me odvesti negde dalje.


This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now