Portret: Marija TavčarMarija Tavčar je rođena 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je 2007. godine scenski kostim i savremeno odevanje na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu. Odbranila je doktorsku tezu pod naslovom Teorija interaktivnog kostima: telo-tehnologija-kostim 2017. na Interdisciplinarnarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Teorija umetnosti i medija. Docent je na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.


Marija je radila kao kostimograf, asistent kostimografa i dizajner lutaka na brojnim predstavama, operama, baletima, performansima, televizijskim serijama, animacijama i mjuziklima. Pisala je tekstove o modi za emisiju Dobro jutro deco na Radio Beogradu. Izlagala je na tri samostalne izložbe i 14 grupnih u Beogradu, Njujorku, Lisabonu, Moskvi i Stekbornu.
Kako izgleda proces od ideje do realizacije?


Proces realizacije se znatno razlikuje u odnosu na ono što u tom trenutku stvaram.

Na određenim projektima (pozorište, film, stop motion, performans itd.) postoje specifični zahtevi (reditelja, teksta, perioda, forme samog dela itd.) koje treba ispuniti. U tom slučaju moj proces realizacije je: inspiracija-skice-izbor materijala-izrada.

Kreacija lutaka je potpuno drugačija. Skice ne postoje. Ideje su u glavi i menjaju se u toku realizacije. Nikada nisam u potpunosti sigurna šta ću napraviti. Ishod verovatno zavisi od mog raspoloženja i razmišljanja u trenutku izrade.Koje materijale koristite prilikom izrade?


Moje lutke su izvajane od polimerske gline, oslikane akrilima za makete,a njihovi kostimi su od različitih materijala: uglavnom od stare odeće, nakita i parčića tkanine koje sam nasledila od porodice ili dobila od prijatelja. Ovi materijali su dorađeni/ukrašeni vezom, bojenjem, naslojavanjem, heklanjem itd.


Na koji projekat/izložbu ili rad ste posebno ponosni?


Moja najdraža lutka Marquis je bila izložena na grupnoj izložbi Life and Limbs: Swiss Institute Annual Architecture and Design Series u Njujorku.Šta podstiče Vašu kreativnost?


Uglavnom stare stvari: vintage fotografije (najviše portreti), horor i naučno-fantastični posteri, razne mašine i izumi iz prošlosti, stripovi, knjige, filmovi, D&D, a iznad svega razgovori i ljudske istorije/priče.