Portret: Katarina MarkovićKatarina Marković, rođena je 1993. godine. Diplomirana je vizuelna umetnica na odseku za Digitalnu umetnost. Do sada je izlagala na mnogim grupnim izložbama u Srbiji i regionu (PDP Konferencija, Kulturforum, kuća Đure Jakšića, Prozor, Artget galerija, Rovinj Photodays, Photon Ljubljana, itd). U avgustu 2020. godine, imala je svoju prvu samostalnu izložbu "Body postcards" u Pavane Art Room.


 Kojim aparatom pretežno fotografišeš?


U zavisnosti od toga šta fotografišem i koju emociju želim da dobijem žongliram između dva fotoaparata - digitalnog canon 6D i analognog canon eos 300. Iako zaista mislim da nije važno koji se aparat koristi, mislim da je potrebno poznavati svoju opremu da bi znali i na koji način je možemo iskoristiti za svoje ideje.


Šta najčešće beležiš fotografijama


Uglavnom tražim emociju, ali sama režiram trenutke. Pokušavam uvek pre  snimanja da osmislim priču i šta želim njom da kažem. Sasvim slučajno se desilo da su mahom žene glavni modeli na mojim fotografijama, jer uvek krećem od sebe. Svaki projekat je moj autoportret, i do sada sam bila potpuno okrenuta ženskom iskustvu, zajedništvu i lepoti, ali sada već počinjem da istražujem i mušku stranu. Ne mogu naravno da pobegnem od "ženskog dodira", jer svakog dana se budim kao žena.

Na koji projekat/izložbu/rad si posebno ponosna?


Obzirom da sam nedavno imala prvu samostalnu izložbu "Body postcards" u Pavane galeriji, mislim da je neophodno reći da sam najponosnija upravo na nju, a samim tim i na taj projekat jer je napokon doživeo svoje galerijske zidove. Ali ako bih izdvojila još jedan rad na koji sam veoma ponosna onda bi to bio "Day Of The God" koji sam radila u saradnji sa dizajnerkom Anom Božović, Gankom, koji je ove godine osvojio drugo mesto na Rovinj Photodays u kategoriji modne fotografije. 


Šta podstiče tvoju kreativnost?


Svaki put nešto drugo - knjige, filmovi, poezija, drugi fotografi, situacije kroz koje prolazim... Ali ono što je konstanta u svim tim stvarima je emocija. Iako zvuči kao kliše, za mene je ljubav u bilo kom obliku glavni pokretač.

Autor: Dragana Ilić