Portret: Jelena ŠušnjarPredstavljamo vam grafičku dizajnerku Jelenu Šušnjar
Jelena Šušnjar je grafička dizajnerka, koja više voli da se predstavlja kao ilustratorka. Teorijsko i praktično znanje sticala je je na odseku za grafički dizajn Više politehničke škole, na internetu i od iskusnijih kolega. Dizajnom i ilustracijom se bavi poslednjih desetak godina, tokom kojih je radila na ilustrovanju narativa, plakata i knjiga, stvaranju vizuelnih identiteta i web dizajnu. Osim ilustraciji i dizajnu vrlo je posvećena biljkama, koncertima i šnenoklama.  Kako izgleda proces dizajniranja korica? 

Proces započinjem čitanjem knjige, volim sebi da dam malo vremena za neku vrstu kvalitetne prokrastinacije kada mi rokovi dozvole i valjanja tog sadržaja u glavi... Trudim se da ne upadam u paniku ako sam stigla do kraja knjige, a i dalje nemam jasnu ideju šta bih želela da nacrtam jer se uvek nekako složi na kraju. Često zapisujem delove rečenica ili prosto neka opažanja i emocije koje mi prođu kroz glavu tokom čitanja. Desi se sporadično da te beleške završe u đubretu kao neupotrebljive ali desi se i da me gurnu ka nekom pravcu koji nisam anticipirala. Mislim da je to jedan od razloga zašto toliko uživam u postupku - nepredvidiv je, lep, usisava, povremeno i frustrira svojim amplitudama i to je okej jer me upravo taj skup najbrže dovede do rešenja koje će me učiniti srećnom, a to je nešto čime moramo biti zadovoljni svi - ja kao autorka, izdavači i pisci ukoliko učestvuju u procesu.

Na osnovu čega biraš paletu boja? 

Zavisi koliko informacija imam unapred - kakav je brif, kome se obraćam, u kom okruženju će se dizajn nalaziti itd. Ukoliko nema egzaktnih smernica onda najčešće na osnovu emocije koja mi bude dominantna dok razmišljam o zadatku. Povremeno ih izaberem slučajno tokom boravka u ilustratoru i nekog pogrešnog klika ali najčešće ih kradem sa fasada i ograda, Jadranske magistrale i cirada kamiona, rasparenih posteljina i sokova na razmućivanje...Šta simbolizuju motivi koje dizajniraš?


Ponovo zavisi od toga šta je zadatak koji sam dobila od klijenta ili od sebe. Trudim se da narativ koji obrađujem simplifikujem do kraja i onda vizuelno predstavim tu poruku ili misao bez opterećivanja i zatrpavanja tuđih očiju i mozga.


Na koji rad si posebno ponosna?


Uh, to mi je baš teško pitanje jer se odgovor konstantno menja :) ali hajde da kažem da će rad na koji ću biti najponosnija tek doći.


Šta podstiče tvoju kreativnost ?


Odnosi sa ljudima i njihove prče, prolaznici i delovi rečenica koje čujem dok se mimoilazimo, putovanja na koncerte, mirisi, greške, nasumični predmeti i ponekad ništa od svega toga već samo teranje same sebe da sednem ispred monitora i počnem.

Autor: Dragana Ilić