Portret: Isidora Kukić


Isidora Kukić je arhitekta i grafički dizajner. Rođena je u Čačku 1990. godine. Posle zavrsene Gimnazije upisuje Arhitektonski fakultet u Beogradu na kome završava osnovne i master studije. Proteklih godina se bavi grafičkim dizajnom, osmišljavanjem vizuelnog identiteta i brendiranjem proizvoda. Sa njenim radom se možete upoznati na instagram stanici s.o.f.t.design (https://www.instagram.com/s.o.f.t.design/).
Kako izgleda proces rada na nekom projektu?


Iskreno – ne znam. Drugarica me je skoro pitala da li imam neki ritual kojim započinjem radni proces i odgovorila sam da jednostavno počnem, simple as that. Ali, zapravo, proces rada započinjem pre nego što sednem za radni sto. Često, nakon upoznavanja sa budućim klijentom, razmišljam o razgovoru koji smo vodili i stvaram neku vrstu mape, najpre u mislima a kasnije ih pretvaram u opipljiv format koji postaje baza na kojoj gradim vizuelno rešenje. Druga faza rada je najteža, u njoj je potrebno isprobati različite varijante i doći do suštine, što podrazumeva pročišćavanje ideje i odbacivanje suvišnih elemenata, često i onih koji su u nekom trenutku rada predstavljali ključne elemente. Bitno je preispitivati ideju tokom celog procesa rada i održati distancu – ne dozvoliti da ti se ono što osmisliš previše dopadne. Dalji proces rada se nastavlja u saradnji sa klijentom, u kom se rešenje modifikuje u zavisnosti od njegovih potreba. Često je finalno rešenje nešto između ideje dizajnera i želje klijenta.


Na osnovu čega biraš paletu boja ?


Volim pastelne nijanse i često ih koristim u vizuelnim rešenjima. Najčešće su to pastelni tonovi ružičaste, plave, takozvane mint i boje lavande. Volim i nude nijanse, kao i zemljane tonove. Često koristim elemente zlatne, bakarne ili srebrne boje kojima postižem elegantnu i luksuznu dimenziju. Uz pomoć ovakvih kombinacija boja, koje nemaju punu zasićenost lako postižem čist izgled, koji u isto vreme ima toplu i nežnu dimenziju, koja je, čini mi se,svojstvena mojim radovima, čemu je doprinelo i to što najčešće sarađujem sa osobama ženskog pola.Šta simbolizuju motivi koje dizajniraš?


Primetila sam da u mojim grafičkim rešenjima dominiraju dva tipa motiva – geometrijski elementi i organske forme. Obično koristim osnovne geometrijske oblike – kvadrat, krug i trougao, jer je pomoću njih moguće napraviti sve druge oblike, često ih koristim kao osnovu za paterne - šare koje crtam a koje kasnije upotrebljavam kao elemente grafičkog rešenja, najčešće u osmišljavanju pakovanja za različite proizvode. Drugi element koji koristim su organske forme, obično u vidu cvetnih ornamenata, a ponekad i kao apstraktne forme inspirisane prirodom. Motivi koje koristim me asociraju na nežnost, lakoću i radost.


Šta podstiče tvoju kreativnost?


Uvek sam mislila da je u pitanju neki poseban sklad vibracija u meni i oko mene, ali je zapravo to samo – rad. I kafa.
Na koji projekat/izložbu ili rad si posebno ponosna?


To je verovatno prvi dizajn pakovanja koji sam kreirala. Reč je o setu pakovanja rađenih za australijski kozmetički brend Eboniivory. U trenutku u kom je rešenje nastalo nisam imala mnogo iskustva sa grafičkim dizajnom. Dizajniranje ambalaže me je dugo privlačio i želela sam da zakoračim u tu oblast dizajna. Tada, jedina mogućnost za to je bila platforma za dizajnere koja funkcioniše na principu konkursa - takmičenja između dizajnera koji predlažu grafička rešenja na osnovu instrukcija od potencijalnog klijenta. Konkurs za grafičko rešenje kutija i bočica za serume brenda Eboniiivory je bio prvi konkurs na kom sam učestvovala i na kom sam pobedila. Sada, posle dosta vremena, i dalje nisam sigurna kako sam uspela da prilično dobro izvedem nešto sa čim do tada nisam imala dodira. Obično, kada se posle izvesnog vremena osvrnemo na početak, nismo zadovoljni prvim koracima, ali sa ovim projektom je drugačije. I dalje mi se dopada.Izdvojila bih i jedno od poslednjih rešenja na kojima sam uradila – set ilustracija i dizajn pakovanja Tea Rituals čajeva. Mislim da sam s njim napravila iskorak u odnosu na dotadašnji rad.