Portret: Irena VukovićIrena Vuković rođena je u Titogradu.

Osnovne i magistarske studije studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na studijskom programu grafički dizajn.

Likovno je oblikovala brojne naslove i edicije.

Dobitnica je Godišnje nagrade FLU 2002. godine i nagrade “Dobar dizajn” na Novosadskom salonu knjige 2008.

Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji, brojnim kreativnim radionicama iz oblasti grafičkog dizajna i novih medija u zemlji i inostranstvu.

Bavi se kreativnim industrijama.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine.

Radi kao likovni pedagog u Srednjoj likovnoj školi “Petar Lubarda” na Cetinju.
Kako izgleda proces od ideje do realizacije?


Odvija se, uglavnom, sa puno radosti.

Bilo da se bavim radom na grafičkom oblikovanju, crtežu, slici ili nekom drugom likovnom aspektu, ideju artikulišem kroz izvjesno uzbuđenje koje u meni generiše njena pojavnost, a da ne govorim o postupku prepoznavanja mogućnosti njenih reinterpretacija. To uzbuđenje za mene je i suština stvaranja, pogotovo ako se posmatra kroz diskurs igre…to je, dakle, zajedničko sopstvo svake moje stvaralačke inicijative, a poseban rafinman pronalazim u identifikaciji mehanizama i alata pomoću kojih bih je učinila manifestnom. Obilje mogućnosti sa kojima se susrijećem prilikom odabira tehnike realizacije čini da svoj umjetnički identitet razotkrivam i kanališem u raznim pravcima i to mi zaista, pored saznajne komponente, pruža veliko zadovoljstvo.

Dalje, ovaj bi dinamični put nastajanja umjetničkog djela mogao, čak, da se sagleda kroz neke opšteljudske imperative od kojih ja ispred svega biram ljepotu, shvaćenu u svoj njenoj punoći (dakle, etika).

Na osnovu čega birate paletu boja?


Boje su moj veliki likovni saveznik, i njihov visok intenzitet jedan je od mojih izražajnih argumenata, pa ih u zavisnosti od tematskog okvira biram i filtriram uporedo sa rastom ideje, trudeći se da ih ne ispostavim iznad narativa samog djela.

Nezavisno od toga da li njihovu duhovnu pigmentaciju crpim iz digitalne palete ili iz one, ipak draže, sagledane u njihovoj fizičkoj opipljivosti i emisiji, zabavlja me poigravanje njenim moćnim mogućnostima koje mi u velikoj mjeri pomažu da unutrašnji konstrukt rada iznesem na vidjelo.
Šta simbolizuju motivi na Vašim radovima?

Većinom svojih radova pokrećem pitanja čovjekove duhovnosti. To su vidljiva ili nevidljiva, ali egzistencijalna pitanja koja me, mjerljiva ljudskim ponašanjem, duboko nadahnjuju. Mislim da se na mojim radovima to uočava vrlo jasno.

Čovjek je, bilo da ga opserviram kao individuu, bilo kao dio kolektivne svijesti, jedna vrlo zanimljiva formacija koja se, čak dugoročno i(ili) u kontinuitetu, može neograničeno tumačiti i otkrivati. U tom smislu ni moje, kao ni interesovanje velikog broja umjetnika za ovo pitanje, nije slučajno.


Na koji projekat/izložbu ili rad ste posebno ponosni?


S obzirom da je u mom likovnom fokusu i po profesiji i po unutrašnjim nalozima grafički dizajn, i da sam jedan pozamašan broj godina bila posvećena toj „korisnoj“ estetici naročito likovno - grafičkom oblikovanju knjiga (a takvi su umjetnički proizvodi nekako osvijetljeni sami po sebi jer ne iziskuju galerijske zidove i sobe), taj bih prinosni period koji je parafiran likovnom obradom velikog broja naslova, ocijenila kao izrazito produktivan, ali ova posvećenost knjizi je isto tako i osiromašila prirodni impakt i polazište u mom radu - eksperimentalni crtež, pa mi je upravo ta nedostajuća komponenta i pomogla da ga nakon izvjesnog perioda akumulacije uspijem dovedesti na nivo slike što je rezultiralo „Prožimanjima“ izložbom koju osjećam kao okosnicu za svoj budući rad. U tom smislu sam više od svega ponosna na datost nadolazeće intuicije i znatiželje koju polako usmjeravam i na domen kreativnih industrija.Šta podstiče Vašu kreativnost?


Predispozicija. Nadam se da ne zvuči prepotentno jer ne mislim samo na potrebu za stvaralaštvom u domenu likovnosti.

Nazovimo to senzibilnošću za sitnice na kursu svakodnevice.
Autor: Dragana Ilić