Portret: Emilija RadojičićEmilija Radojičić je vizuelna umetnica i dizajnerka iz Beograda. Pored svoje umetničke prakse, koja podrazumeva rad u različitim medijima poput crteža, tkanih instalacija, slika i skulptura, koje realizuje različitim materijalima, Emilija je nedavno pokrenula i ETAR dizajnerski studio. Do sada je realizovala mnogobrojne samostalne i grupne izložbe, kao i razne umetničke i dizajnerske projekte u saradnji sa kolegama umetnicima, kustosima, kolekcionarima, galerijama, institucijama i brendovima.
Kako izgleda proces rada na nekom projektu?


Zavisi od projekta i da li radim sama ili sarađujem sa nekim. Sve kreće od neke početne ideje, onda se razvija, menja, transformiše… Uvek su tu iznenađenja koja dolaze kroz sam proces rada, pojave se neke nove ideje, ali i ograničenja. Meni je proces najuzbudljiviji deo. Volim izazove.


Na osnovu čega biraš paletu boja ?


Spontano. Uglavnom na osnovu trenutnog raspoloženja i atmosfere.Šta simbolizuju motivi koje dizajniraš?


Volim da ostavim slobodu posmatraču da sam odluči. Mislim da se uvek razlikuje ono što predstavljaju meni i drugima. Ne promišljam ih previše, više puštam da se sami formiraju, spontano, dok stvaram. Tek nakon što prođe neko vreme i cela ideja se slegne, vidim šta su oni zapravo predstavljali.


Šta podstiče tvoju kreativnost?


Sloboda.


Na koji projekat/izložbu ili rad si posebno ponosna?


Pre godinu dana sam otvorila samostalnu izložbu pod nazivom CURIOSA u galeriji Novembar. Bila je izazovna produkcija radova, kao i sama postavka - prvi put sam pravila skulpturu. Jako sam zadovoljna kako je sve ispalo i da je moj rad konačno iskoračio u prostor. Takođe me jako raduje ETAR studio i svi projekti koje smo do sada ostvarili pod tim imenom, ali i razni novi na kojima trenutno radimo. Presrećna sam što imam priliku da stvaram na različite načine.