Portret: Ana TutunovićPredstavljamo vam fotografkinju Anu Tutunović

Zovem se Ana Tutunović. Rođena sam i odrasla u Loznici. Napunila sam 30 godina 21. februara ove godine. Studirala sam ekonomiju na jednom privatnom fakultetu jer sam odmah posle završetka Gimnazije počela da radim u Gradskoj Opštini u Odeljenju za planiranje i izgradnju kao tehnički sekretar. Razne teške životne situacije u kojima sam se našla su uticale na moj izbor, iako me nikada nije zanimalo ništa slično tome čime sam se u tom trenutku bavila.

Prošlo je nešto više od 3 godine otkad sam odlučila da radikalno promenim sve i odem u nepoznato. Preselila sam se u Rim, odlučila da započnem zajednički život sa Stefanom koga sam, pukom slučajnošću (ili sudbinom, ako verujete) upoznala, ni manje ni više - preko Instagrama.

Početak tog procesa i velike promene nije bio lak, osećala sam kao malo dete koje uči da hoda i da priča. Sve mi je izgledalo na momente kao san, na momente nemoguće. Učila sam jezik, upoznavala razne ljude, obilazila sam svoj novi grad uz pomoć mapi i raznih aplikacija, verujući da otkrivam lavinit. Onda sam shvatila sa moram da imam hrabrosti da se izgubim jer samo sam tako mogla da se pronađem. Rim je za mene postao jedna metafora. 

Trenutno radim kao administrativni asistent u Tehničkom centru Artemide, poznate italijanske firme dizajnerskih lampi. Govorim tečno 2 jezika - italijanski i engleski i sviram (možda ne tako tečno) 2 instrumenta - flautu i električnu bas gitaru. Fotografija i muzika su jedne od mojih najvećih strasti.
Kojim aparatom pertežno fotografišeš?


Aparat koji koristim je Fujifilm serije Xa3, jedan mali, lagan i naizgled retro mirrorless koji je ujedno i moj prvi fotoaparat. Kupila sam ga pre nešto više od 3 meseca, tako da se i dalje upoznajemo, ali svakako se desila ljubav na prvi pogled. 

Još uvek se učim tehnikama profesionalnog fotografisanja - apsolutni sam amater, tako da se oslanjam na instikt i prepuštam se doživalju određenog momenta koji želim da zabeležim. 

Šta najčešće beležiš na fotografijama?


Od prirode, arhitekture, napuštenih mesta, streetart-a, izlazaka i zalazaka sunca, roze oblačića (pa i onog narandžastog) do svih mogućih i nemogućih detalja. Fotografija je kao nastavak mene, moja radoznalost i neka vrsta intimnosti. Uvek sam želela da komuniciram svoje misli, osećanja, pogled na svet i mislim da kroz fotografiju to najbolje mogu da uradim. Romantizujem momente u prividnoj uobičajenosti stvari. Fotorafija je memorija i uz pomoć nje pravim imaginarni dnevnik. Na koji projekat/izložbu/rad si posebno ponosna?


O izložbama mojih fotografija u ovom trenutku mogu samo da sanjam, ali o radovima i projektima nastalim sa mojim mužem Stefanom (inace profesionalnim fotografom) nisam i nikada ne bih mogla. Zapravo, to što radimo on i ja ne bih mogla da nazovem "projektima" jer ništa nije  planirano - sve što radimo je proizvod spontanosti, želje i volje dve kreativne srodne duše. Nesvesno dokumentujemo nas zajednički život. Do sada smo napravili bezbroj fotografija (na kojima sam uglavnom bila model) i po koji video sa putovanja, za vreme karantina, tokom dana provedenog na plaži i sl.

Prvo priznanje koje smo dobili bila je pobeda na konkursu za najbolju fotografiju slikanu smartfonom - Huawei Next Immage 2019. Bio je to Stefanov portret mene, sa pretežno melanholičnom atmosferom i, od strane stručnog žirija (među kojima je bio i Steve McCurry) opisan kao "cinematographic". Fotografija je bila izložena na centralnom podijumu u Grand Palais-u u skopu izložbe Paris Photo 2019. Bili smo izvan sebe od sreće. Malo je reći da sam bila ponosna.

Šta podstiče tvoju kreativnost?


Mislim da nije i ne može biti kliše odgovoriti: LJUBAV. Ljubav prema sebi, prema svetu i univerzumu čiji sam deo, ljubav prema partneru, ljubav prema umetnosti u svim njenim formama. Konstantno traženje inspiracije i usavršavanje. 

Količina filmova koje sam odgledala, pesama koje sam slušala, knjiga koje sam pročitala, fotografija kojima se divim, svih smehova i suza - sve se spusti i poveže tako da mogu da pritisnem dugme i čujem "klik".
Autor: Dragana Ilić