Portret: Aleksandra RadićAleksandra Radić, zvana Sanja, rođena je 1987. godine u Novom Sadu. Od malih nogu je želela da bude dizajner, ali je diplomirala žurnalistiku, a potom devet godina radila u PR-u. Sada je ponovo svoja na svome i pokušava da se progura na kreativnoj freelance sceni.

Sanja stoji iza dva brenda. Prvi je nastao 2018. godine, kada je počela da šije krpene lutke pod imenom Heart Shaped Dolls, a početkom 2020. nastaju i Sanjar ilustracije.Kako izgleda proces rada na nekom projektu?


Početak procesa u poslednje vreme uglavnom izgleda tako što dobijem porudžbinu preko Instagrama ili mejla. Iako mi fali da crtam malo za svoju dušu presrećna sam što se ljudima sviđa to što radim i što žele neki moj rad na svom zidu.

Proces dalje može teći na različite načine, u zavisnosti od toga šta crtam. Kada radim portrete, koji su mi jedan od omiljenih motiva za crtanje, tu su samo fotografija i moje emocije. Jako mi je bitno da mi je glava čista i da sam opuštena, da mi je ruka lagana i da ne razmišljam previše dok crtam. Što više razmišljam o tome sve mi je teže da se likovno izrazim.

Nove ideje mi uglavnom padaju na pamet dok skrolujem po internetu ili kroz razgovore sa ljudima. Retko kad ciljano razmišljam o tome šta ću sledeće crtati. Npr. ideja za ginko mi je bukvalno pala na glavu dok sam sedela u bašti jednog kafića.

Kasnije sve crteže izrađujem na akvarel papiru, u žikle tehnici. Trebalo mi je dosta vremena i konjskih živaca da pronađem dobru štampariju, čija je štampa visokokvalitetna i postojana. Za ovu garantujem da će dugo opstati i da su boje neverovatno jake i identične onima koje vidimo na monitoru.

Određene ilustracije štampam i na belim pamučnim majicama, kratkih rukava. Da bi majice bile malo drugačije i prepoznatljivo sanjarske, smislila sam da im zavrnem rukave i ušijem belo dugmence koje će to da drži na mestu. Pre svega mi je u odevanju bitna praktičnost, pa sam se vodila time.

Pošto je ovo za sad one woman job, nakon svega ovoga sledi ušivanje etikete, peglanje, potpisivanje, umotavanje, pakovanje, adresiranje i slanje. A u vreme pandemije i beskonačno stajanje u redu ispred pošte, haha.

Na osnovu čega biraš paletu boja?


Samo na osnovu trenutnog osećaja. Ne razmišljam o tome koje boje su trenutno popularne, ali razmišljam koje su kombinacije komplementarne. Volim da kombinujem plavu i narandžastu ili žutu i ljubičastu.

Jedino moram reći da iz dna duše ne volim ni da vidim, a ni da koristim, kombinacije onih najosnovnijih boja. Pored beskonačno mnogo nijansi, naročito ako se radi na računaru, baš mi je šteta koristiti čisto zelenu i čisto crvenu boju.Šta simbolizuju motivi koje dizajniraš?


Najviše simbolizuju moj svakodnevni život i odnose sa ljudima, jer su sve manje više sve nastale iz nekih “običnih” dana, druženja, sećanja i razgovora.

Šta podstiče tvoju kreativnost?


Što više radim to sam kreativnija i imam više ideja, ali nekad kreativnost dođe i iz višednevnog bindžovanja lepih serija i filmova. Sigurna sam da se ona mora negovati, isto kao i talenat.

U svakom slučaju podstiču je najviše lepe emocije i moje unutrašnje zadovoljstvo.