Pet muzičkih numera po izboru Slavimira Stojanovića


1. Tehran Lullaby - Malakoff Kowalski


Iako je ovo uspavanka, klavirska muzika je nešto čime se svako jutro u 5.00 budim. Uz nju radim jutranje vežbe, šetam po kraju i sedam za kompjuter u studiju. Ovu muziku često, kasnije tokom radnog dana, zameni neki repetitivni deep ili dub house, koji proizvodi isti efekat relaksacije uz podizanje mentalnog tonusa neophodnog za kreativni rad.2. Zeca Veloso - Todo Homem


Ova pesma, izvedena uživo, uz podršku još dva brata, Morena i Toma, i oca Caetana Velosa, legende brazilskog džeza, predstavlja svojevrsnu himnu moje male porodice koja se vikendom budi uz ove zvuke brazilskog raja. Kada se na netu potraži prevod ove pesme, cela ta stvar podiže knedlu direktno u grlo.


3. Nanan - Casa da floresta


Još jedna brazilska eskapada u svet u kojem bi da živimo, zajedno sa opuštenim, nasmejanim i talentovanim protagonistima. Toliko perfektno da u to, mi odavde, iz evropske prestonice ironije i crnog humora, teško možemo da poverujemo. Ali, svaki dan pokušavamo. Po malo.
4. Pop Smoke ft. Lil Tjay - War


Hip-hop je kultura čiji sam verni pratilac od samih početaka sedamdesetih gde mi se preko James Browna i Bob Marleya otvorio novi urbani zvuk sa kojim sam lako mogao da se poistovetim. Svaka godina donosila je bar po jednog novog, autentičnog autora, koji bi zaslužio posvećeno praćenje. U proteklih par godina za mene su to bili Kevin Gates i Yella Beezy. Ove godine ih je nasledio, na veliku žalost sada već pokojni, Pop Smoke.5. Nick Cave and The Bad Seeds - Ghosteen


Ovaj ceo album, dostupan na Youtube, je nešto najbolje što sam od muzike ikada u životu slušao. Kompleksno, u svim pravcima i bez kompromisa. Ne prođe ni jedna nedelja da ga u celini, bez daha, ne odslušam. Toliko dobro da je na mojoj listi najboljih albuma svih vremena smenio Blue Lines od Massive Attacka.
Slavimir Stojanović (1969) beogradski je grafički dizajner, kreativni direktor, ilustrator i vizuelni umetnik, dobitnik preko 300 međunarodnih priznanja i nagrada u domenu dizajna i advertajzinga, kao i nagrade UEPS-a za životno delo, ponosni otac Nađe Stojanović, glavne inspiracije za lik Singi Lumbe, čije je ime nastalo dok Nađa još nije znala dobro da priča, pa je uporno zvala tatu kada joj se helijumski balon zalepi za plafon: „Tata, singi lumba!“ („Tata, skini balon!“).