Pet muzičkih numera po izboru Nemanje NikolićaNemanja Nikolić za naš portal bira pet omiljenih muzičkih numera


Kako se i sam bavim, već više od 10 godina, implementacijom klasične muzike u druge muzičke žanrove, tako ću sada pokušati da sve te žanrove smestim u pet zadato ograničenih linkova.

Oduvek su me privlačili, van klasičnog opusa, bendovi koji po svojoj formi i muzici pariraju kompleksnosti klasičnog oblika i sazvučja. To su uglavnom stariji bendovi, kakvih danas više nema, poput Supertrampa, Queen, Genesis...

1. Supertramp - Rudy


Otuda možda i prvi izbor pesme Rudy sa albuma Crime of the century.

Album je proglašen, po Rolling Stones listi (časopisu), za definitivno jedan od 50 najboljih sinforock progresivnih albuma ikada.


2. Queen - Inuendo


Definitivno ništa manje vredna, još jedna “Himna” progresivnog sinforocka, pesma Inuendo od grupe Queen. Po formi, ova kompozicija sa tačno odredjenim delovima, koketira izmedju flamenko gitarskih deonica, preko interludijuma, da bi na kraju završila sa najjačim hard-rockom!3. Daniel Barenboim - Mozart / Piano Concerto no. 20 K.466


Ne možemo preskočiti najvećeg muzičkog genija. Od 27 klavirskih koncerata koje je iskomponovao sa svojih 36 godina, samo su dva u molu i ovo je jedan od njih.


4. The Aristocats - Everybody wants to be a cat


U mojoj porodici na TV-u su mogli samo da se gledaju dugomtražni Disney crtaći. Vrteli su se na smenu u krug, dok se VHS kaseta ne bi izlizala, a onda bi mama nasnimila novu. Ne postoji niko od nas ko ostane ravnodušan ispred muzike koju slušamo u starim Disney crtaćima. Moj omiljeni je :
5. Maljcika - Retko te viđam sa devojkama


Ne smemo zaboraviti velikog ruskog kompozitora Sergeja Prokofijeva, a opet domaća rokenrol scena u osamdesetim godinama, kod nas je bila izuzetno bogata. Spoj ta dva je defintivno nešto što je uticalo na mene u poslednje vreme. Projekat koji smo A. Šandorov i ja osmislili je proglašen koncertom godine. Koncert je svakako obeležio moju prethodnu godinu, a spot za jednu od numera, sa tog koncerta, možete da vidite na sledećem linku.Rođen je 09.02.1985. godine u Beogradu. Muzičko obrazovanje počeo je u Muzičkoj školi "Vladimir Đorđević", a nastavlja u MŠ „Mokranjac“ u klasi profesorke Mire Đorđević. Diplomirao je u klasi prof. Katarine Šandorov u istoj školi. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2004. godine u klasi profesora Aleksandra Šandorova, kod koga i diplomira 2010. na instrumentalnom odseku, katedra za klavir. Iste godine nastavlja svoje obrazovanje na višim specijalističkim studijama na matičnom fakultetu, nakon čega slede i master akademske muzičke studije.

Nastupao je u mnogim renomiranim koncertnim salama u Srbiji i inostranstvu. U saradnji sa redovnim profesorom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Aleksandrom Šandorovim, kao klavirski duo je 2019/2020. godine kreirao aranžman za dva klavira pod nazivom „Četiri maljčika“. Gradeći mostove ka najvećim hitovima Vlade Divljana koje vešto ukrštaju sa muzikom Sergeja Prokofjeva. Koncert je proglašen koncertom godine prema nedeljniku „NIN“ za 2020. godinu.