Pet muzičkih numera po izboru Lune ŠkopeljeMuzika je za mene oduvek predstavljala nezaobilazan sloj stvarnosti, dimenziju u koju svakodnevno moram da zaronim kako bih uživala u doživljajima koje kroz nju mogu osetiti. Kako je protagonista filma “Perfume: The story of a murderer” opsednut pronalaženjem i zadržavanjem mirisa, tako i ja čitav život tragam i pokušavam zadržati osećaje koje pronalazim kroz muziku. Od malena sam pravila kompilacije koje bih slušala na diskmenu, a razne plejliste koje imam na kompjuteru i internetu broje hiljade pesama koje su me morale u izvesnoj meri pomeriti kako bi se tu našle. Izazov pred kojim sam se našla, da odaberem samo pet, za mene je nemoguć zadatak, i danima pokušavam da odgonetnem kojim se pristupom voditi. Ono za šta sam se odlučila je da navedem pet pesama kroz koje pamtim najviše tragova najintenzivnijih osećaja koje sam kroz muziku iskusila.


1. Cibelle - Cajuína Cibelle sam otkrila preko njene predivne obrade Tom Waits-ove pesme Green Grass, a istraživajući umetnicu, otkrila sam da je upravo ona bila glavni vokal na albumu São Paulo Confessions našeg Mitra Subotića Sube. Volim razne njene pesme, i toplo preporučujem da preslušate njen rad ako već niste!

2. Connan Mockasin - Faking Jazz Together Sećam se da sam slušajući album Forever Dolphin Love rekla kako bih volela da sam ja napravila taj album, i ne sećam se kada me je poslednji put neko izdanje tako oduvalo! Connan je definitivno jedan od mojih najvećih muzičkih ljubavi mlađe generacije!

3. Raze de Soare - Fereastra Ușă Ne znam puno o ovom projektu osim da su iz Rumunije, i pretpostavljam da je ovo obrada neke tradicionalne pesme. Kada me pitaju koji mi je omiljeni žanr - ja kažem World Music, pod uverenjem da termin obuhvata i ovakve stvari. Obrada tradicionalnih tema na moderan način može rezultirati izuzetno zanimljivim delima sa kojima se na neki čudan način možemo duboko povezati, a to kod nas, sa našom izvodnom muzikom, izuzetno radi umetnica Tamara Ristić Kezz.

4. Hiromi - Old castle, by the river, in the middle of the forest Džez meni neretko odiše velikim optimizmom, a Hiromi, Japansku džez heroinu, ne možeš gledati kako svira i koliko voli to što svira a da se i sam ne usrećiš. Omiljeni svirači su mi uvek oni na kojima najintenzivnije vidiš ljubav prema onome što sviraju!

5. Vangelis - La petite fille de la mer Da ste me pitali da navedem samo jednu pesmu - ovo bi bila ta moja omiljena pesma, sa kojom sam se najintimnije srodila.

Bonus:


Volela bih dodati jedan bonus blok, i nabrojaću tri novije pesme sa naših prostora koje u poslednje vreme obožavam čuti:


Vizelj - Ne vidim te od dima

Svoje - No

Sara Renar - Tišina

Luna Škopelja je muzičarka iz Beograda. Kao diplomirani muzički producent, studijski muzičar i autor broji razna studijska ostavrenja, a publici je poznata kao klavijaturistkinja i prateći vokal u sastavima Fantom, Babe, Deca iz Vode, Sergio Lounge, Nataleé, Rogi, i kao basistkinja i glavni vokal u sastavu Hatter Matter. Tokom godina muzičkog angažmana bila je član sastava Svi na Pod!, Čovek Vuk i Sana Garić, a nastupala je i sa Neletom Karajlićem, Žikom Todorovićem, Tanjom Jovićević i Danijelom Kovačem.