Pet muzičkih numera po izboru Davida Bižića


Operski pevač David Bižić za naš portal bira pet omiljenih muzičkih numera
1. St Germain - Rose Rouge


Pikaso, Hemingvej, Bodler, Sartr, Vajld, Vagner, Beket, Majls Dejvis… kakva šarena genijalna ekipa. Svi su u nekom delu života živeli i radili i družili se u pariskom kvartu San Žermen (St. Germain). Nije ni čudo da je francuski muzičar Ludovik Navar (Ludovic Navarre) rešio da uzme umetničko ima  St Germain i da spoji džez elemente sa elektonikom, soulom, haus muzikom i napravi uzbudljivi ambijentalni mišmaš.
2. Faure - Pavane Op. 50 (Choral version)


Obožavam muziku francuskih kompozitora, njihovu senzualnost, liricizam, sentimentalitet, teatralnu eleganciju. Pavana od Forea je divan spoj svega toga. 3. Babe - Noć bez sna LIVE


Vraća me u mladost, neizvesnu i bezbrižnu (staviti ovde dve reči zajedno izgleda konfliktno -ali takve su naše mladosti). Verovatno najbolji živi snimak Baba. 
4. Massive Attack - Spying Glass


Massive Attack sam napokon imao priliku da uživo slušam 2019. god  i zvučali su baš kako sam zamišljao. Kao Supernova, zvezdana eksplozija tokom koje se izbacuje ogromna energija za izuzetno kratak vremenski period. 

Ova stvar je izašla kada sam imao 20 godina i bila je moja inicijacija u Dub Reggae i Trip Hop.
5. Shawn Phillips - L Ballade


…a onda je u 3 ujutro rekla da je napokon došlo vreme da me upozna sa jednim od poslednjih pravih trubadura dvadesetog veka.

David Bižić je operski bariton. Nastupao je u najvećim svetskim operskim kućama kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Pariska nacionalna opera , Madridska kraljevska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, Švedska kraljevska opera, Bečka državna opera , Monte Karlo, Boljšoj teatar, Berlin, Ženeva, Los Anđeles, Bordo, Strasburg. U Narodnom pozorištu u Beogradu pevao uloge Belkora (Ljubavni napitak / Gaetano Doniceti) i Toreadora Eskamilja (Karmen / Žorž Bize).

Sa koncertnim repertoarom kao solista nastupao je sa Simfonijskim Orkestrom Vojske Srbije i sa Horom i Simfonijskim Orkestrom RTS-a.