Pet muzičkih numera po izboru Željka Markuša

Željko Markuš za naš portal bira pet omiljenih muzičkih numera
Između albuma i pesama, ipak bih se opredelio za određene pesme, jer nikada nisam bio strastveni kolekcionar ploča, kaseta ili diskova. U doba kaseta voleo sam da imam kompilacije najboljih pesama određenih bendova. Takođe, vrlo retko mi se dešavalo da na instrumentu “skinem” pesme, koje izrazito volim ili da sviram sam za sebe.

Pokušavam da ih ostavim neanalizirane, da ih i dalje čujem kao običan slušalac.


Pesme su složene po hronološkom redu, a ne po nekom vrednosnom sudu.1. Beatles - Things We Said Today


Najranije detinjstvo. Kada puste na televiziji stoti put Hard Days Night, ovu pesmu sam čekao da čujem. Ne znam zašto ali je tako. Kasnije sam saznao da je Polova a ne Džonova. Malo mi je bilo krvo zbog toga, naravno da mi je Džon draži. Pogotovo od raspada Bitlsa

2. Dead Kennedys - Let's Lynch The Landlord


Kada sam počeo da se zanimam za muziku, svirao sam bas gitaru kao neko ko najmanje ume da svira u ekipi. Ali napravili smo bend i krenuli da pravimo naše stvari. Ovo je bila prva stvar koju sam naučio da sviram. Pank je za mene bio neka promaja u glavi, koja je kratko trajala, ali je ostavila neke posledice definitivno. Generalno, kada sam uhvatio sebe da neke bendove slušam zato što pripadaju žanru, a ne zato što mi se stvarno sviđaju, batalio sam odmah. Slična stvar mi se desila koju godinu kasnije sa džezom. Kada neko nešto ne sluša zato što je ”komercijala”, to doživljavam kao vrhunski nedostatak ukusa. Komercijalno je ekonomski termin i nema veze sa estetikom. I gomila tih pank i alternativnih bendova iz 90-tih je realno takođe sranje, kao i neki pop bendovi.
3. Howlin' Wolf - Red Rooster ( The London Howlin' Wolf Sessions )


Nikada nismo mogli da siviramo Beatlese, jer nismo umeli, ali Stonse jesmo. I otkrili smo bluz. Ova pesma i ovo izvođenje mi je i dan danas krajnji domet muzike.

4. Prince - Condition of the Heart


Drugu polovinu 80-ih proveo sam uglavnom uz Princa i manje više svega što je uticalo na njega. Kao što su mi Stonsi otvorili bluz, tako je Princ otvorio soul, fank, džez, itd.

Princ je jedini muzički genije popularne kulture.5. Oasis - Live Forever


Oasis je nešto moje, moja generacija… potpuno razumem da nekoga ostavljaju ravnodušnim ali u mom životu jedino je izvesno da ću njih slušati do kraja.Bonus: Whiskeytown - Excuse Me While I Break My Own Heart Tonight


Ryan Adams je briljantni pesmopraljač amerikane, ili kako god da nazovete. Poslednje utočište od copy-paste muzike i ljudi.
Željko Markuš rođen u Zadru 1970. godine. Rok muzičar. Osnivač i koautor benda Kristali, koji je zajedno za Dejanom Gvozdenom oformio 1992. godine. Sa Kristalima je snimio četiri albuma. Od 2015. godine osnivač je, kompozitor i pevač benda Pacifik, sa kojim je snimio jedan album ”Susret” menart 2015. i četiri singla nakon toga. Freelance kompozitor muzike za mnogobrojne filmove i reklame. Povremeni je producent i inženjer zvuka, kao i studijski gitarista raznim izvođačima. Živi i radi u Beogradu.