Pet muzičkih albuma po izboru Sonje Lončar

Pijanistkinja Sonja Lončar za naš portal bira pet omiljenih muzičkih albuma
1. Daft Punk - Random Access Memories Ne znam da li postoji neki drugi album koji sam više puta preslušala u poslednjih 10 godina. Kada se pojavio 2013. za mene je predstavljao najbolji mogući spoj starog i novog doba i prevazilaženje granica žanrova što je u popularnoj muzici za mene najvažnija stvar. Takođe, u smislu produkcije zvuka ovaj album je pomerio granice, ali to je samo prateći deo kompleksnih emocija koje ovaj ceo album poseduje.

2. Roosevelt - Take Me Back Podiže raspoloženje i pravi mi zabavu u kojoj god situaciji da se nađem. Savršen spoj svega što sam volela nekad i što volim sada. Kad god ne znam šta mi se sluša pustim Roosevelt-a, bilo koju pesmu.

3. Tame Impala - Bordeline Jedan od najoriginalnijih muzičkih projekata u ovom veku sigurno. Veština, znanje, ali pre svega ogromna sloboda koja vodi bukvalno gde god ko ume i može. Uživam u tim izletima.


4. The Blaze Volim atmosferu koju napravi ova muzika. Zanimiljiva kombinacija melanholije i ogromne pozitivne snage koja prevazilazi sve prepreke.


5. Poolside - Harvest Moon Inteligentno, sa puno ukusa, prefinjeno i zanimljivo, ali i zabavno kao neka žurka na bazenu na kojoj smo bili, ili nismo, a voleli bi da budemo. Kao neki jako dobar "feel good movie".
Alternativna lista muzike iz prošlog veka bi bila: David Bowie, Nina Simone, Herbie Hancock, Kraftwerk, Portishead, Massive Attack...
Sonja Lončar je rođena u Beogradu. Nakon završenih postdiplomskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je master i Konzertexamen studije, na Visokoj školi za muziku i pozorište Rostok (Nemačka). Kao solista i član klavirskog dua LP Duo, do sada je osvojila više od trideset nagrada na međunarodnim takmičenjima. LP Duo se kao jedini duo u istoriji Balkana, plasirao među osam najboljih ansambala iz celoga sveta na najvećem takmičenju klavirskih dua Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida).


Ansambl LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, postoji od 2004. godine i do sada su više puta nastupali i održali uspešne koncertne turneje širom Evrope, Azije i SAD. U 2014. godini debitovali su u čuvenoj Njujorškoj dvorani Karnegi Hol, a u 2015. godini su premijerno nastupili u prestižnoj dvorani Kenedi centra (The Kennedy Center) u Vašingtonu.

Premijerno su izveli više od 50 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Neka od ovih izvođenja bile su svetske premijere i mnoge od ovih kompozicija njima su posvećene. Do sada imaju sedam CD izdanja u Srbiji, Hrvatskoj, Danskoj i Holandiji za neke od najvećih izdavačkih kuća kao što je Universal Music.


LP Duo redovno drži majstorske kurseve za klavirska dua u zemlji i inostranstvu i uspešno promovišu domaće savremeno stvaralaštvo. Zajedno su osnivači prvog festivala posvećenog klavijaturnim instrumentima Keyboard Days Belgrade.

Pored izvođačke delatnosti, LP Duo komponuju primenjenu muziku za pozorište, film, TV, plesne koreografije, popularnu muziku, itd.

Jedni su od koautora projekta Quantum Music koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.