Pet muzičkih albuma po izboru Nena BelanaNeno Belan za naš portal bira pet omiljenih muzičkih albuma
1. Red Album - The Beatles

Dakle kompilacija najboljih pjesama grupe The Beatles koja obuhvaća njihove najveće hitove u periodu 1962-1966. Prvi put sam dobio tu kompilaciju u ruke u petom razredu osnovne škole, do tad nisam bio čuo za njih, i taj događjaj mi je definitivno promijenio život, odnosno pogled na muziku kojoj sam posvetio svoj život, i definirao i potpuno odredio moj muzički razvoj dalje. I dan danas sam veliki ljubitelj te grupe, mislim da su oni najutjecajnji u povijesti popularne muzike i da su postavili temelje modernoj pop glazbi kojom se i sam bavim. Oni su moji uzori broj 1, bili i ostali.

2. Blue Album - The Beatles Istovremeno kad sam dobio Red Album u ruke, dobio sam i Blue Album, dakle kompilacija drugog dijela njihove karijere, u periodu 1967 - 1970. Sve ono što sam napisao za Red Album, vrijedi i za ovaj. :)
3. Noć nek’ tiho svira - Oliver Dragojević & Stjepan Hauser S obzirom da sam Dalmatinac i da i u mojoj glazbi ima puno Mediterana, što je sasvim logično, mislim da nema boljeg uzora u domaćoj glazbi za mene od Olivera. Svi njegovi albumi su, malo je reći izvrsni, on je apsolutno po mom skromnom mišljenju najbolji pjevač u čitavoj regiji, jednostavno muzikalan do bola. A ovaj album sam odabrao zbog toga jer je ustvari presjek čitave njegove karijere, s niskom sjajnih bisera, i sa veoma specifičnom i smirujućom notom, radi minimalističkih aranžmana i doprinosa također nevjerovatno muzikalnog Hausera. Top koktel!


4.The Godfather soundtrack - Nino Rotta Opet taj neizbježni Mediteran koji me formirao, a i s obzirom da sam veliki ljubitelj filmova, a tako naravno i filmske muzike (i sam imam iskustva sa izradom muzike za mjuzikle, a velika i za sad neostvarena želja mi je pisati muziku za film), a ovaj soundtrack smatram najboljim svih vremena, eto i ovog albuma na ovoj listi. Genijalni Nino Rotta!


5.The Legend - Bob Marley

Sam naslov kompilacije kaže sve - The Legend. Nevjerovatna muzika, obožavam ju od kad je nastala sa jednakom strašću i privrženošću. Sama činjenica da svi mi volimo razne stilove, netko rock, netko pop, netko narodnjake itd. al' vjerujem, tj. siguran sam da Marleya vole svi, i to govori sve. Mislim da je odličan izbor za zatvaranje ove liste, s napomenom da bi realno lista bila od 200 ravnopravnih albuma, dakle ovo nije 5 naj , nego 5 od 200 naj. Al više nije stalo po Vašim uputstvima. :)Nenad Neno Belan je pevač i kompozitor pop-rok muzike. Jedan je od deset najizvođenijih autora u Hrvatskoj. Rođen je 2. februara 1962. godine u Splitu. Svira gitaru, mandolinu, usnu harmoniku i ukulele. 1984. godine je postao frontmen splitske grupe Đavoli. Postigli su veliki uspeh na prostoru bivše Jugoslavije i iza njih je ostao veliki broj hitova i albuma. 1995. godine Neno se preselio u Rijeku i nastavio je sa uspešnom solo karijerom. 1997. godine je osnovao muzičku grupu Fiumens. Nastupao je na brojnim festivalima, Dori, hrvatskom izboru za pesmu Evrovizije, itd. 2008. godine je sa Fiumensima dobio Porin, najugledniju diskografsku nagradu u Hrvatskoj, za najbolji pop album.