Pet muzičkih albuma po izboru Mine MarinkovićMina Marinković za naš portal bira pet muzičkih albuma

1. King Crimson: In the Court of the Crimson King


Prvi album King Crimsona iz 1969. godine i verovatno njihov najbolji album. Muzika King Crimsona ovde ima sve što treba, i prog elemente i psihodeliju, Greg Lake-a, koji ima jedan od najdivnijih vokala, odlične tekstove i mnoštvo drugih stvari. Možda mi je omiljena pesma sa izdanja Moonchild, ali ne mogu da izdvojim samo nju pored genijalnih stvari kao što su Epitaph, 21st Century Schizoid Man, I Talk to the Wind...


2. The Beatles: Happiness is a Warm Gun


Za Bitlse mi je bilo teško da napravim bilo kakvu selekciju. Od izdanja Rubber Soul svaki album znam napamet, a mnogo volim i rana izdanja. Ako bih izdvojila neko izdanje kao celinu, to bi bio Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, ali pesma Happiness is a Warm Gun sa White albuma ima posebno mesto u mom srcu i na neki način mi je sinteza svega što su za mene Bitlsi.


3. Fever Ray: Fever Ray


Muziku Fever Ray sam zavolela odmah, čim sam je čula prvi put. Karin Dreijer mi je bila poznata i pre ovog izdanja kroz Knife, ali mi se ovde uvukla pod kožu. I spotovi za pesme sa ovog izdanja su odlični, posebno za Seven.


4. Idoli: Odbrana i poslednji dani


Ima mnogo izvodjača sa regionalne scene koje bih stavila na ovu listu, ali mi je ovo omiljeno izdanje naše scene. Ni ovde ne umem da izdvojim samo jednu pesmu, pošto su mi skoro sve drage na svoj način, mada sam sigurno najviše puta čula Kenozoik, koji mi je već par godina alarm za budjenje.


5. Howard Shore: Lord of the Rings, Fellowship of the Ring


Za poslednje mesto sam se mnogo dvoumila, toliko ima predivne muzike koja bi trebalo da bude na ovoj listi. Gospodar prstenova mi je obeležio odrastanje zajedno sa ostalim Tolkinovim delima. Kako sam bila fascinirana knjigama, pa posle i filmskom trilogijom, brzo sam se zaljubila i u soundtrack, posebno iz prvog dela. U svakom slučaju, to je CD koji se najviše puta obrnuo u mom diskmenu.
Mina Marinković je harfistkinja iz Beograda. Trenutno se najviše bavi pedagogijom, u muzičkoj školi Stanković, a kad prilike dozvole svira sa orkestrima kao što su Beogradska Filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Kamerni orkestar Muzikon i drugi. Često nastupa u različitim kamernim sastavima i iza sebe ima veliki broj koncerata.