Pet muzičkih albuma po izboru Milene Nićić
Vizuelna umetnica Milena Nićić za naš portal bira pet omiljenih muzičkih albuma


1. Nirvana – In Utero – 1993


Jedan od prvih CD-ova koji sam kupila u osnovnoj školi. Moj brat je imao crnu kompilaciju i kada sam poželela da kupim sebi Nirvanin album, najviše me je privukao omot pa sam se zato prvobitno odlučila za “In Utero”. Kad imaš 12 godina, stihovi poput “I wish I could eat your cancer when you turn black” (Heart-Shaped Box) ostanu ti urezani.


2. Joy Division – Closer - 1980


Drug iz srednje škole je bio veliki fan Joy Division-a i preproručio mi je da ih odslušam, jer je smatrao da bi mi se takav zvuk svideo. Naravno da sam prvo krenula od “Unknown Pleasures” mada sam se vremenom najviše vezala za “Closer”. Tako da me taj album podseća na ovaj period kojem se dan danas vraćam.3. Jeff Buckley – Grace - 1994


Album koji mogu da slušam od početka do kraja i unazad, bez problema više puta nedeljno, a da mi nikad ne dosadi. Bio je vrlo popularan u Francuskoj i sećam se reklame za “Grace” (opet zbog omota naravno), koja se vrtela na tv-u, kada sam bila jako mala. Pored same pesme "Grace", imam i drugog favorita "Dream brother", koja ima vrlo čudnu i zanimljivu orijentalnu notu. Šaren i vanvremenski album.4. Radiohead – OK Computer - 1997


Radiohead sam mnogo kasnije shvatila ozbiljno. Prijatelj mi je preporučio “Ok Computer” kao lekciju u alternativnoj muzici i odmah nakon toga sam odgledala dokumentarac” Meeting people is easy” snimljen u okviru promotivne turneje. Sve što je kasnije bilo vezano za taj album nosi posebne uspomene tako da sam sebi kupila vinil iako nemam ni gramofon.5. Black Sabbath – Master of Reality – 1971


Album koji je uticao na doom, stoner i desert rok i na mnoge bendove koje slušam. Ljubičasta i crna se često pojavljuju u mom vizuelnom identitetu kada stvaram, a i same moje ilustracije bih apsolutno povezivala sa takvim zvukom. “Solitude” je pesma, koju niko ne bi očekivao na takvom albumu, pa je samim tim meni jako draga i posebna.


Milena Nićić – Myllen rođena je 1989. godine u francuskom gradu Saint Julien en Gevenois, nedaleko od granice sa Švajcarskom. Već u detinjstvu pokazuje sklonost prema likovnom stvaralaštvu, a u srednjoj školi otkriva underground i alternativni zvuk, kao i jedinstveni vizuelni doživljaj koji ih prati. Spajajući ove dve velike ljubavi, Milena počinje da kreira i sopstveni stil i vizuelni identitet, a 2010. godine upisuje grafički dizajn u Beogradu, čime daje svom stvaralaštvu i treći bitan uticaj.

Već 2012. godine Milena započinje saradnju sa francuskom izdavačkom kućom "P.T.P Records" kao dizajner i ilustrator. Uz brojne CD omote i plakate koje je radila, tri godine održava uspešnu saradnju sa WinteRock Fest festivalom u Bonvilu (Francuska), stvaranjem upečatljivog dizajnerskog koncepta.

Pored mnogobrojnih grafičkih rešenja za strano tržište, Milena je imala značajan proboj i na domaćoj sceni. Učestvovala je u kreiranju likovnog identiteta benda „Hostis“, pri čemu je artwork za prvi album ovog sastava, na portalima The Headbanging Moose i BDP Metal proglašen za jedan od najboljih death metal artwork-a u 2016. godini.

Od novijih radova sa domaćim muzičkim sastavima, ističu se ilustracija omota za album „O nečemu lepom“, beogradskog sastava Dingospo Dali, kao i dizajn omota za drugi album benda „Besne gliste“.