Novi bioskop ZvezdaPrvi bioskop na adresi Terazije 40, otvoren je daleke 1911. godine pod nazivom „Koloseum“ u zgradi znamenitog dvorskog fotografa Milana Jovanovića, brata Paje Jovanovića, koji je do tada ovaj prostor koristio kao lični Atelje. Za vreme SFRJ bioskop menja naziv u „Zvezda“ i postaje deo najvećeg jugoslovenskog kinematografskog preduzeća „Beograd film“.

Zgrada je preživela dva svetska rata, dva bombardovanja, nadživela kraljevinu i federaciju, a uprkos tome ostala hram filma, čija je namena praktično nepromenjena više od 100 godina.


Najstariji bioskop u Beogradu zatvoren je od 2007. zbog malverzacija oko privatizacije. Dana 21. novembra 2014. godine bioskop „Zvezda“ su okupirali studenti filma, umetnici i građani, promenili mu naziv u „Novi bioskop Zvezda“ i gotovo istog trenutka počinje prikazivanje filmova u staroj dvorani, što se uz periodične pauze i moduliranja nastavilo do danas. Pored dvorane, bioskop je otvorio i čuvenu Zvezdinu „terasu“ leta 2015. godine.
Repertoarske celine su se menjale zajedno sa ljudima koji su dolazili i odlazili tokom ovih šest godina. Sada se on približio onom izvornom „Zvezdinom“ repertoaru po kom je bila poznata 90-ih godina sve do svog zatvaranja 2007. godine. Manje poznati kultni filmovi, klasici kao i poneki savremeni naslov koji nije pronašao distributera u Srbiji. Činjenica na koju su ponosni i ono što je „Zvezdu“ uspelo da izdvoji, od sličnih privremenih inicijativa, koje su u jednom trenutku počele da „niču“ po Beogradu jeste promišljenost repertoara koji na prvi pogled deluje stihijski i to što selekciju prave ljudi koji se zapravo bave filmom.Posetioci dele zajedničku ljubav prema filmu, koja ponekad pobeđuje komoditet, koji je u „Zvezdi“ sporedna stvar. Motivi za dolazak su razni, ali šabloni ne postoje. U „Zvezdu“ dolaze starije generacije građana, koji se sa nostalgijom prisećaju filmova svoje mladosti i starog bioskopa, omladina, filmofili, studenti i mnogi drugi.


Istorija ovog bioskopa se praktično poklapa sa istorijom sedme umetnosti i njena vrednost je od nemerljivog značaja za „duh“ Beograda. Uporedo sa eklektičnim i slobodnim repertoarom, svaki odlazak u „Zvezda“ je zapravo jedna vrsta iskustva. „Zvezda“ je pre svega istorijski spomenik i predstavlja mnogo više od bioskopa.

Autor: Dragana Ilić