Kulturni centar MagacinKulturni centar Magacin, koji se nalazi u ulici Kraljevića Marka, u Beogradu, jedan je od retkih prostora u kojem postoji sloboda stvaranja, eksperimentisanja i predstavljanja autorskog rada kroz različite oblasti umetnosti. Njegovi resursi raspoloživi su umetničkim organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, kako za rad i realizaciju programa u oblasti savremene umetnosti i kulture, tako i za širi spektar društvenih praksi. „Kolektiv“ čine redovni korisnici, što je status koji svako može da ostvari, ako želi da koristi prostor za svoj rad.

U ovom prostoru nije definisan programski i kustoski koncept. Program nastaje tako što ga različiti korisnici proizvode, pa je u tom smislu prilično otvorenog tipa - sve dok je u skladu sa nekim postavljenim vrednostima, svako može prezentovati svoj rad u Magacinu.

Iz meseca u mesec, kroz njega prolazi mnogo plesača, biciklista, umetnika, pisaca, filmadžija, kustosa itd., koji Magacin koriste za rad, razovore, debate, predstave, filmove, radionice, kurseve itd.

Uzimajući u obzir da je prostora za kulturu sve manje, kolektiv Magacina neprestano nastoji da unapredi prostor i uslove rada na kulturnoj nezavisnoj sceni i pruži priliku umetnicima da se predstave široj javnosti.


Foto: Luka Strika


Najveći deo Kulturnog centra nalazi se na adresi Kraljevića Marka br. 4. Sama zgrada obuhvata prostor koji čini 8 celina: centralni prostor, plesna sala, cowork, sala za sastanke, ilegalni bioskop, podrum, mala scena, gluva soba. Na adresi Kraljevića Marka br. 6, održava se otvorena radionica opremljena univerzalnim alatima i mašinama, podeljena po sektorima za rad sa metalom, drvetom, elektronikom, tekstilom i sektorima za štampu i biciklizam. Praksa je dostupna preko otvorenih dana, kada su “domaćini radionice” dežurni. Na adresi Kraljevića Marka br. 8, prostor se najčešće koristi za izložbe, ali i za druge programe poput performansa, probi, sastanaka itd.Magacin je višenamensko mesto susretanja, dinamičnosti, zajedničkog rada, podrške i solidarnosti. Od uvođenja otvorenog kalendara, koji podrazumeva da svako može da zakaže termin svog programa, Magacin je postao mesto napredovanja. Kroz model otvorenog kalendara svakodnevno je besplatno dostupan stotinama korisnika koji zajedno doprinose očuvanju i unapređenju prostora i njegovoj sve većoj vidljivosti i značaju.

Uprkos pokušajima vlasti da ga u nekoliko navrata zatvori, ovaj samoorganizovani društveno-kulturni centar uspeo da opstane. Iako je pitanje opstanka uvek prisutno, dokaz da je ovakav prostor neophodan, jeste sve veća posećenost aktuelnih progama koji se tu odigravaju.


Foto: Luka Strika


Magacin, mesto za napredovanje, alternativni prostor u koji dolaze ljudi iz različitih oblasti da se predstave ili da podrže nečiji autorski rad, odiše ambicijom i motivacijom koja pokreće.

Na programu se nalaze raznovrsne izložbe, oganizuju se besplatne plesne radionice, filmski program itd. Sadržaj je besplatan i nekomercijalnog tipa, a ceo repertoar možete pronaći na sajtu www.kcmagacin.org


Autor: Dragana Ilić