Biblioteka Goethe-Instituta u Beogradu
Biblioteka Goethe-Instituta u Beogradu počela je sa radom 1970. godine, kada i sam institut. Od 1983. godine pa sve do danas, Goethe-Institut se nalazi na lokaciji u Knez Mihailovoj ulici, br. 50, a novi izgled i enterijer prostorija Instituta, je od januara 2016. godine. Goethe biblioteka na relativno malom prostoru, od oko 150 kvadratnih metara i sa fondom od oko 12.000 bibliotečkih jedinica, ima veoma raznoliku ponudu, ne samo u okviru svog fonda, već i u smislu aktivnosti i manifestacija, koje se u njoj odvijaju. Osim što je mesto, gde žive knjige, ovaj prostor je istovremeno i čitaonica i mesto za zajednički rad, kao i umetnička galerija. Takođe, ovo je i mesto gde se u večernjim časovima razgovara o kulturi, književnosti i umetnosti.


Materijali za učenje i podučavanje nemačkog jezika su najvažniji i najtraženiji deo fonda, koji biblioteka poseduje. Pored toga, na policama se mogu pronaći dobitnici i nominovani autori za najprestižnije književne nagrade u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Osim knjiga na nemačkom jeziku, u fondu biblioteke su zastupljeni i prevodi autora sa nemačkog govornog područja na srpski jezik. Takođe su zastupljene i knjige iz oblasti filozofije, psihologije, društvenih nauka, istorije i geografije, kao i dečje knjige, podeljene prema uzrastu. Veoma važan i dragocen deo fonda posvećen je umetnosti, koji se mahom sastoji od monografija velikih umetnika.U biblioteci Goethe-Instituta mogu se pronaći i kolekcija nemačkih časopisa, među kojima su nedeljnici Der Spiegel, Focus i Die Zeit, ženski časopis Brigitte, naučno-popularni časopisi Geo, natur i P. M. Pored nedeljnika, ovde se nalaze i mesečna izdanja, posvećena različitim temama, kao što je uređenje enterijera, umetnost, arhitektura, fotografija, tehnika, istorija, psihologija, itd. Najtraženiji časopis je svakako Deutsch perfekt, namenjen onima koji uče nemački jezik.

Popularan deo fonda čine nemački filmovi, među kojima ima pravih dragulja istorije filma, ali i najnovija nemačka produkcija, kao i dokumentarci na različite teme. Svi filmovi su titlovani na nemački, engleski i još nekoliko svetskih jezika, a neki od njih i na srpski. U okviru medijateke mogu se pronaći i audio-knjige, kao i muzički CD-ovi.

Pored fizičkog fonda, Goethe-Institut ima i svoju elektronsku biblioteku, eBiblioteku. Ona sadrži mnoštvo elektronskih knjiga, časopisa, audio-knjiga, muzike i filmova, koji se potpuno besplatno mogu čitati, gledati i slušati na računaru, telefonu ili nekom drugom mobilnom uređaju. Za učlanjenje u eBiblioteku potrebna je jednostavna registracija na sajtu.


https://www.goethe.de/ins/cs/sr/m/kul/bib/onl.htmlBiblioteka Goethe-Instituta je jedna od retkih u Srbiji, u kojoj postoji mogućnost iznajmljivanja knjiga i drugog materijala putem posebnog automata. U početku je to bila usluga, koju su posebno cenili oni koji su introvertni ili oni koji su u velikoj žurbi, ali danas, u vreme pandemije, ovo je velika prednost, s obzirom na to da ovaj način uzimanja i vraćanja knjiga ne zahteva nikakav lični kontakt.


Zbog pandemije virusa korona, biblioteka se trenutno ne može koristiti kao čitaonica, a kretanje među policama za knjige nije dozvoljeno. Ulazak u biblioteku je ograničen na prostor u kome se može koristiti automat za samostalno uzimanje i vraćanje knjiga, a sve što je korisnicima potrebno sa police dodaće im zaposleni. Takođe postoji mogućnost poručivanja putem imejla, za sve one koji unapred u elektronskom katalogu pronađu ono što im je potrebno. Način učlanjenja je takođe izmenjen, kako bi se smanjili kontakti između klijenata i zaposlenih. Oni koji žele da postanu članovi, potrebno je da popune formular na sajtu, potvrde svoju imejl-adresu i da u roku od sedam dana dođu u biblioteku da završe proces učlanjenja.


https://belgrad.bibliothek.goethe.de/cgi-bin/koha/opac-memberentry.pl
Manifestacije i događaji, koje biblioteka organizuje se takođe, zbog aktuelne situacije održavaju u drugačijem obliku, odnosno drugačijim uslovima. Otvaranja izložbi se odvijaju napolju, a u galeriji istovremeno može biti troje ljudi koji gledaju izložbu. Razgovore o umetnosti i književnosti mahom se obavljaju onlajn, putem lajv-snimaka na društvenim mrežama.


Preporučujemo da budete deo predstojećih događaja, kao i da pratite rad Goethe–Instituta, koji ove godine proslavlja 50 godina postojanja.Autor: Dragana Ilić